Home Počasni članovi

Počasni članovi

E-mail Ispis PDF


SPISAK POČASNIH I MEĐUNARODNIH ČLANOVA
UDRUŽENJA IZBORNIH ZVANIČNIKA BOSNE I HERCEGOVINE

POČASNI ČLANOVI
Robert L. Barry, bivši OSCE ambasador u BiHDana Beegun, bivši programski oficir u Evropi & Evroaziji, IFES
Henryk BielskiTim Bittiger
Steve Connolly, bivši viši direktor operacija, IFESSabri Coskun
Kazimierz CzapliczkiPaul DeGregorio, bivsi izvršni potpredsjednik IFES-a
Antonia DolarLinda Edgeworth
Jeff Fischer, viši savjetnik, IFESAnton Gašper Frantar
Dr. Juliana Geran PilonBeverly Hagerdon Thakur, bivši voditelj ureda IFES-a u Sarajevu
Keith HathawayLesley Israel, clan Upravnog odbora IFES-a
Scott Lansell, direktor Evrope & Evroaziji, IFESDr. Rafael Lopez-Pintor
Ian MitchellJeppe Olsen
Emily Parkinson, bivši viši programski asistent u Evropi & Evroaziji, IFESRobert Parten
Victor Perea, zamjenik direktora za Evropu & Evroaziju, IFESRichard Soudriette, predsjednik IFES-a
James StevensMichael Svetlik, IFES regionalni direktor za programe u Evropi i Evroaziji
Michael YardIstvan Zsuffa
Tia Pausic 

MEĐUNARODNI ČLANOVI
Jonatan BrowningJeff Chinn
Peter EmersonRoxana Frailich
Krassin HimmirskyBruce Jones
Velko MiloevGiulio Zanni


Kratke biografije počasnih članova Udruženja:

Robert Barry, bivši OSCE ambasador u BiH

Gosp. Barry bio je ambasador Misije OSCE-a u BiH i predsjedavajući Privremene izborne komisije. Gosp. Barry radio je na mnogim pozicijama tokom svoje međunarodne karijere: zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske poslove, zamjenik asistenta sekretara za međunarodne ekonomske poslove, a radio je i u Sovjetskom savezu, Jugoslaviji i Njemačkoj. Ambasador Barry je magistrirao Evropsku istoriju i ima diplomu Programa o istočnoj i centralnoj Evropi sa Univerziteta Kolumbija. Također je studirao Sovjetske i istočnoevropske poslove na Oxfordu, kao i na Ruskom institutu američke vojske u Garmisch'Partenkirchenu, Njemačka.
 
Dana Beegun, Programski oficir u Evropi & Evroaziji, IFES

Prije nego što se pridružila IFES-u, gospodja Beegun je radila kao programski oficir za program studijskih posjeta u centralnoj i istočnoj Evropi i kao član CEE tima na Nacionalnom demokratskom institutu za međunarodne poslove. U IFES-u, ona je menadžer za projekte u Bosni, Kosovu, Makedoniji, i Srbiji. Gospodja Beegun očekuje sa radošću dalju podršku UIZBiH-u u procesu tranzicije prema nezavisnoj organizaciji kao i u svim budućim aktivnostima Udruženja.
 
Henryk Bielski

Član Izborne komisije Poljske, prisutan na našim ranijim Konferencijama, 2000.godine u Teslicu, a nasi clanovi su ga sretali i na Konferencijama ACEEEO-a. Izuzetan saradnik koji nas redovno izvjestava o svim novinama u izbornom sistemu Poljske.
 
Tim Bittiger


Viši službenik za Evropu, IFES Ltd., London, ranije direktor Sekcije za lokalni nivo vlasti u OSCE-u u Albaniji. Izuzetno je pomogao UIZBiH kroz promovisanje rada našeg udruženja kod drugih evropskih organizacija ii donatora. Svoju pomoć svakodnevno nudi i informiše Sekretarijat Udruženja o interesantnim mogućnostima za nove projekte.

 
Steve Connolly, bivši viši direktor operacija, IFES

Gospodin Connolly je počeo raditi na projektima iz Bosne i Hercegovine za IFES rane 1996. godine i nastavlja podržavati ove programe u svojoj ulozi višeg direktora. Bio je od ključnog značaja za UIZBiH i pružao svoje savjete tokom razvoja UIZBiH-a. Gospodin Connolly očekuje sa radošću nastavak saradnje sa UIZBiH-om i pružanje svake vrste podrške Udruženju.
 
Sabri Coskun

Predsjednik Izborne komisije Turske, izuzetna ličnost i saradnik UIZBIH, stalni gost na nasim proslim Konferencijama od 1999.godine, koji je i danas sa nama.
 
Kazimierz Czapliczki

Član Izborne komisije Poljske, prisutan na našim ranijim Konferencijama, 2000.godine u Teslicu, a nasi clanovi su ga sretali i na Konferencijama ACEEEO-a. Izuzetan saradnik koji nas redovno izvjestava o svim novinama u izbornom sistemu Poljske.
 
Paul DeGregorio, Izvršni potpredsjednik IFES-a

Gospodin DeGregorio već dugo godina podržava UIZBiH i čvrsto vjeruje da bi izborni zvaničnici iz svih zemalja svijeta trebali da razviju svoje profesionalne vještine i uče jedni od drugih u organizacijama kao što je UIZBiH. On je radio u 15 zemalja kao međunarodni tehnički ekspert za izbore. Kao promotor udruženja izbornih zvaničnika, gospodin DeGregorio je imao čast da govori na konferenciji UIZBiH-a 2001. godine u Sarajevu. Takođe je ugostio lidere UIZBiH-a u Kansas City, Missouri na godišnjoj konferenciji 2002. godine Međunarodnog Udruženja službenika, zapisničara, izbornih zvaničnika i blagajnika (IACREOT).
 
Antonia Dolar

Antonia Dolar bavi se profesionalnim obrazovanjem odraslih od 1975.godine. Država Kalifornija joj je dodijelila akreditive za predavanje u školama za profesionalno obrazovanje. Gđa.Dolar pomogla je u dizajniranju postdiplomskog programa na Državnom univerzitetu Kalifornija u Sonomi 1975.godine. Pomogla je pri uspostavljanju Međunarodnog ljetnog instituta za gerontologiju na Univerzitetu Hawaii u Manoi 1978.godine. Obavljala je i funkciju direktora konzorcijuma za visoko obrazovanje u San Dijegu u Kaliforniji i predavala na Koledžu za profesionalno obrazovanje. antonija Dolar također ima diplomu doktora prava sa Univerziteta u San Francisku. Radila je na pitanjima vezanim za izbore u Gruziji, Armeniji i Bosni i Hercegovini.
 
Linda Edgeworth

Linda Edgeworth je radila kao zamjenik šefa Misije OESS za izbore u BiH u periodu od 1997-2000. godine. Tokom karijere, osam godina je bila viši izborni administrator za državu Aljaska, a specijalizirala se u podrucju izbornih zakona i regulativa, proceduralnog razvoja i izborne administracije. Po napuštanju državne službe radi kao medunarodni izborni savjetnik u više od 20 država u razdoblju njihova prijelaza ka demokratskim izbornim sistemima. Radila je i u nekoliko država bivšeg Sovjetskog Saveza, ukljucujuci Rusku Federaciju, Ukrajinu i Bjelorusiju, te na Kavkazu i u srednjoj Aziji, Makedoniji, Albaniji, nekoliko africkih država, te Bangladešu i Jemenu.
 
Jeff Fischer, viši savjetnik, upravljanje, IFES

Gospodin Fischer je bio jedan od prvih predstavnika IFES-a u posjeti BiH nakon što je potpisan dejtonski sporazum. On je dao značajan doprinos u stvaranju izbornog sistema u BiH, dok je radio kao direktor za izbore u 1996. godini. Obzirom da je bio uključen u izbore u BiH od 1996. godine, gospodin Fischer može potvrditi koliko je BiH daleko došla u ovom području; on je pratio razvoj UIZBiH-a od samog početka. Beverly Hagerdon Thakur će pročitati pismo zahvale.
 
Anton Gašper Frantar

Predsjednik Izborne komisije Slovenije je takođe proglašen počasnim članom Udruženja za njegovu veliku podršku i gostoljubivost koju je ova komisija ispoljila prilikom posjete naših delegacija koje su posmatrale izbore u Sloveniji. U njeogovo ime priznanje će primiti Robert Parten.
 
Dr. Juliana Geran Pilon

Već jedanaest godina, Dr. Pilon je bila Predsjednik za programe, a onda viši savjetnik za civilno društvo u IFES-u. U ovom svojstvu, pomagala je razvoj raznih projekata UIZBiH-a, ukIjučujući program za demokratiju i izbore. Dr. Pilon je sada pridruženi direktor Centra za demokratiju i izborni menadžment u uredu za međunarodne poslove na američkom univerzitetu. Ovaj novi centar za demokratiju i izborni menadžment ima za svrhu da edukuje i trenira studente univerziteta i postdiplomskih studija kao i poslovne ljude u Americi i inostranstvu o menadžmentu izbora i "najboljih primjera demokratije."
 
Beverly Hagerdon Thakur

Gospođa Hagerdon Thakur pomaže u razvoju UIZBIH od njegovih početaka, od decembra 1998. godine, što označava i početak projekta na organizovanju Prvog kongresa lokalnih izbornih komisija. Osnivanje UIZBIH je inicirano pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, gdje je gospođa Hagerdon Thakur radila, u Odjelu za izbore, od marta 1997. do decembra 1999. godine.
 
Keith Hathaway

Keith Hathaway ima certifikat iz Javne administracije. Jedan je od osnivaca Asocijacije izbornih administratora (AEA) u kojoj je obavljao razlicite dužnosti, izmedu ostalih i dužnost predsjedavajuceg AEA. Od ulaska u lokalnu vladu 1961., radio je na svim aspektima procesa registracije glasaca, kampanja, oglašavanja, povecanja svijesti glasaca putem postera, brošura, diskusija sa lokalnim grupama gradana, po školama. Govorio je na forumima, kako na lokalnom, tako i na državnom i medunarodnom nivou, po razlicitim pitanjima izbornog procesa i mogucih reformi trenutnih procesa. Imao je prezentacije razlicitih tema vezanih za izbore na brojnim medunarodnim konferencijama, ukljucujuci i ACEEEO konferencije 1994., 1995. i 1997.godine, Trening seminaru Ruske izborne komisije 1995., Konferenciji Americkog izbornog centra 1991., Simpozijumu o izborima u Aziji u 21.stoljecu, na Filipinima 1997., te Kongresu lokalnih izbornih komisija u Bosni i Hercegovini. Po razlicitim pitanjima bio je ukljucen u misije vezane za izbore u Namibiji, Armeniji, Azarbejdžanu, Kirgistanu, Madarskoj, Kambodži, Lesotu, Holandiji, SAD-u, itd.
 
Lesley Israel

Lesley Israel je provela posljednju dekadu radeci u polju medunarodne demokratije, a posebno vezano za menadžment izbora. 1996. godine je došla u Bosnu kao jedan od šest starijih izbornih službenika koji su radili na prvim post Dejtonskim izborima. Kao izborni službenik za regionalni ured u Tuzli, bila je zadužena za podrucje koje pokriva trecinu bosanske populacije i od tada se cesto vracala u to podrucje. Takode je radila u mnogim drugim zemljama od Azerbaijan-a do Zanzibar-a. U jesen 2004.godine je bila dio malog OSCE tima tehnickih eksperata koji su analizirali predsjednicke izbore u Afganistanu i razvili preporuke za naredne parlamentarne i lokalne izbore. Lesley je takode duboko ukljucena u rad sa jevrejskim zajednicama u Sovjetskoj Uniji i zbog toga je cesto putovala u Istocnu Evropu. Lesley je clan Upravnog odbora u IFES-u.

 
Scott Lansell, Direktor Evrope & Evroaziji, IFES

Gospodin Lansell je imao sreće da predstavlja IFES na BiH projektima od 1996. godine kada je prvi put putovao u BiH. Na ovom putu, bio je svjedok početka mira i rekonstrukcije u najranijoj fazi i stekao je lični interes u razvoju BiH. Gospodin Lansell smatra da je nagrađen time što učestvuje u razvojnom procesu BiH. Jako mu je drago da vidi domaću organizaciju kakva je UIZBiH da je preuzela vodeću ulogu i nada se da će nastaviti svoju ulogu u pružanju podrške UIZBiH.
 
Dr. Rafael Lopez-Pintor

Dr. Lopez-Pintor je dugo vremena bio IFES konsultant u Bosni i Hercegovini kao i širom svijeta. On ima preko trideset godina iskustva u ispitivanju javnog mnijenja i izborne konsultacije. Dr. Lopez-Pintor je radio u ovom polju kao profesor na odjeljenju za sociologiju na univerzitetu Universidad Autónoma u Madridu, kao viši savjetnik IDEA za pomoć u demokratiji i izborima, član osnivača konsultantske firme DEMOSCOPIA, generalni direktor u uredu premijera (zadužen za ispitivanje javnog mnijenja i izbora za Centar sociološkog ispitivanja, CIS), u nekoliko funkciji vezanih za izbore u Ujedinjenim nacijama uključujući Centralnu Aziju, El Salvador, Mosambique, Guatemala, Azerbaijan, Lesotho, Cambodia, Angola, Liberia, Albania, i Nicaragua. Takođe je objavio brojna djela na španskom i engleskom o izborima, javnom mnijenju i političkoj promjeni.
 
Ian Mitchell

Zamjenik sefa misije OSCE ODIHR za vrijeme izbora održanih u oktobru 2002 g. u BIH, bivsi viši službenik za izbore angažovan u OSCe-u od 96 godine u uredima u Travniku i Tuzli, zaslužan za promociju UIZBIH kod drugih internacionalnih organizacija.
 
Jeppe Olsen


Jeppe Olsen je magistrirao Međunarodnu politiku, a trenutno je zaposlen kao Projekt konsultant u Vijeću za razvoj, Danska. Radio je u posmatračkim, izbornim i evaluacijskim misijama, te na različitim projektima u Albaniji, Bangladešu, Bosni i Hercegovini, Burmi, Mijanmaru, Kambodži, Filipinima, Indiji, Hrvatskoj, Maleziji, Nepalu, Poljskoj, Rusiji i Tajlandu. Od februara 2000. do jula 2001 pomogao je u osnivanju UIZBiH u Sarajevu, kao međunarodni savjetnik za razvoj (IFES).

 
Emily Parkinson, bivši viši programski asistent u Evropi & Evroaziji, IFES

Gospodjica Parkinson radi na podršci UIZBiH-a u IFES-u od avgusta 2000.godine. Ona je nekoliko puta dolazila u BiH kako bi podržala rad UIZBiH-a uključujući učešće u godišnjoj konferenciji 2001. godine. Kao počasni član, nada se da će nastaviti pružati podršku udruženju kroz pomoć u menadžmentu i razvoju projekata.
 
Robert Parten

Gosp.Parten vrši dužnost Izbornog administatora u Izbornoj komisiji u Tarrant-u, Teksas, od 1985.godine. Bio je posmatrac na izbornima u Albaniji 1997.godine, clan OSCE-ove posmatracke misije u Albaniji sa IFES-om, supervizor u Bosni i Hercegovini tokom opcinskih i izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske 1997.godine, supervizor za registraciju u Bosni 1998. i asistent medunarodnom instruktoru za supervizore tokom izbora u Bosni 1998.godine. Takoder, clan je Izbornog centra, Medunarodne asocijacijeizbornih službenika, te Udruženja izbornih administratora u Teksasu.
 
Victor Perea, zamjenik direktora za Evropu & Evroaziju, IFES

Aktivista zajednice veterana, gospodin Perea je došao u IFES nakon rada u programima vladavine zakona i međunarodnog razvoja. Radio je na projektima vezanim za institucionalni razvoj i jačanje u Bosni i Hercegovini od 1996. godine za različite organizacije; ovaj rad mu je pružio priliku da posjeti sve dijelove BiH.
 
Richard Soudriette, Predsjednik IFES-a

Predsjednik IFES-a od 1987. godine, gospodin Soudriette ima 25 godina iskustva u međunarodnom razvoju, javnoj administraciji, i izbornom menadžmentu. Pod njegovim vođstvom, IFES je prerastao od kompanije koja je imala dvije osobe zaposlene u Washingtonu, DC, u tim od 200 osoba sa uredima na terenu u više od 21 zemlje u Aziji, Africi, Evropi i Americi. Gospodin Soudriette je vodio misije posmatranja izbora u nekoliko zemalja u cijelom svijetu. On je takođe bio od ključnog značaja u uspostavljanju regionalnih udruženja izbornih zvaničnika u Africi, Aziji, Karibima, i centralnoj i istočnoj Evropi.
 
James Stevens

Izvršni direktor Udruženja izbornih administratora u Velikoj Britaniji, zaslužan za razvoj UIZBIH; njegova savjetodavna uloga je bila od neizmjernog značaja.
 
Michael Svetlik
Michael Svetlik radi na razvoju medunarodne demokratije posljednjih 13 godina, a trenutno radi kao IFES regionalni direktor za programe u Evropi i Evroaziji gdje nadgleda široki portfolio izbora i programa civilnog društva u centralnoj i istocnoj Evropi. Tokom posljednje dvije godine, Michael intenzivno radi na IFES-ovom programu u Bosni, u podrucju politickih finansija i sukoba interesa.
 
Michael Yard

Gospodin Yard je prvi put putovao u BiH u februaru 1997. godine kako bi procijenio zahtjeve informacione tehnologije za provođenje izbora. Kasnije je radio kao pridruženi direktor informacijske tehnologije, i kao direktor razvoja baze podataka. Njegove osnovne odgovornosti su uključivale zapošljavanje i treniranje tima koji će razviti lokalne baze podataka, i voditi ih u razvoju odjela koji će biti odgovoran za kompjuterizaciju biračkog spiska, registraciju kandidata i političkih partija, uspostavljanje biračkih mjesta, izračunavanje rezultata i izvještavanja.
Michael trenutno radi na projektu Novac i Politika (MAP), koji će olakšati komunikaciju informacija o finansiranju između političkih partija, kandidata, medija i javnosti. On se nada da će imati priliku da se vrati u BiH uskoro kako bi pomogao u implementaciji ovog projekta.
 
Dr.Istvan Zsuffa

Dr.Istvan Zsuffa je doktorirao pravne i politicke nauke 1998.godine. Tokom karijere bio je istraživac u Organizacionom institutu za administraciju opcinskih vijeca, glavni savjetnik sudije Ustavnog suda, zamjenik sekretara i administrativni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, radio je za Sekretarijat Vijeca ministara. Napisao je brojne studije i dao svoj doprinos u pripremi više knjiga sa tematikom javne administracije, lokalne administracije i javne složbe. Clan je Komiteta za posebno ispitivanje u pravnim poslovima i Komiteta za posebno ispitivanje u javnoj upravi.
 
Tia Pausic

Tia Pausic podržava proces tranzicije demokratije u jugoistocnoj Evropi od 1990. godine. Radila je u Zagrebu, Hrvatskoj od 1992-2000 i vodila šestogodišnji projekat finansiran od strane USAID-a za Americku Fondaciju za razvoj, koja je uspostavila mrežu NVO koje se bave ljudskim pravima i pružanjem pravne pomoci u podrucjima pogodenim ratom. Vodila je ADF-ov program finansiran od strane USAID-a „Demokratska mreža II“ u Bosni i Hercegovini izmedu 2001 i 2004. godine i tokom tog perioda pružala UIZBiH-u konsultacije i treninge vezane za jacanje kapaciteta i javnog zagovaranja. Tia je diplomirala na fakultetu St. John’s College-Annapolis iz oblasti filozofije i matematike, i doktorirala je pravo na Harvardu.
  
 

Informacije o članstvu

Konferencije

Podrška UIZBiH